apologet

apologet

APOLOGÉT, apologeți, s. m. Susținător fervent (și adesea exagerat) al meritelor cuiva sau a ceva. – Din germ. Apologet.

Sursa: DEX ’09 (2009)

Cheia alegerii: S-a născut în 1748 Jacques-Louis David, unul dintre cei mai influenți pictori francezi ai stilului neoclasic. A fost un admirator fervent al lui Napoleon, fiind numit de acesta drept prim pictor al curții imperiale.

4
Adaugă un comentariu

avatar
1 Firuri de comentarii
3 Răspunsuri pe fir
0 Urmăritori
 
Comentariul cu cele mai multe reacții
Comentariul cel mai activ
2 Autori ai comentariilor
cataMARIUS SPINU Autori ai comentariilor recente
  Abonează-te  
cel mai nou cel mai vechi cel mai votat
Anunță-mă despre
MARIUS SPINU
Musafir
MARIUS SPINU

Apologet din germana? De unde si pana unde…nu ma mai mira nimic din moment ce in dex apare ca Humă vin limba bulgara….dar Humus este latin ca si INHUMAREA…cum poti sa construiesti cuvantul HUMAN (facut din praf de lut …ca asa scrie in biblie) cu cuvinte bulgaresti…..prosteala acestui popor coborat din RAI (si asta cica vine din slavona ca si Tzelul care vine si din slavona si din bozgoreasca si din germana si din albaneza ca si ei il au dar numai din rumaneasca nu …desi În ŢEL LEG si ÎN ŢEL E APT ca si Ţelina- cica tot din… Mai mult »

cata
Admin

DEX-ul consemnează doar intrarea cuvîntului în limba română. Desigur că, mergînd înapoi pe fir, el provine din latină, unde a ajuns din greacă.

În rest, sper că nu aveți pretenția ca prin două-trei elucubrații să supliniți munca unor filologi de profesie. Din fericire, nu așa funcționează știința.

MARIUS SPINU
Musafir
MARIUS SPINU

Vad ca ati sters comentariile mele la comentariul dvs….asta spune totul!

cata
Admin

Da, este foarte important să nu lăsăm cumva să se înțeleagă că divagațiile dumneavoastră ar putea avea vreo pretenție de autoritate lingvistică. Trăim într-o lume în care pseudoștiința ne invadează, oamenii scornesc aberații șamaniste și le prezintă ca pe niște adevăruri înțelepte. Iar Internetul este un mediu propice pentru acest puroi. De aceea este imperios necesar să nu validăm în niciun fel trăsnăile pe care le scorniți. Nu există compromis între rațiune și inepție și nu vă datorăm un drept la replică dacă replica dumneavoastră este o elucubrație fără sens.