DEX online caută programator

Descrierea postului

DEX online a crescut până la punctul în care avem nenumărate idei fascinante de implementat, dar nu avem destui oameni care să le implementeze (suntem doi programatori fără timp liber).

Oferta

În prezent DEX online caută un programator voluntar. O colaborare reușită pentru ambele părți se poate concretiza într-un contract de muncă la nivelul pieței, îndată ce DEX online va începe să angajeze.

Beneficii

  • Veți face un mare bine culturii românești. Nu este demodat sau jenant să fiți idealiști, chiar dacă trăim într-o societate care tinde să râdă de idealism. Noi așa suntem și ne este bine.
  • Unde împărțim munca, împărțim și prestigiul care decurge din ea. DEX online este o marcă îndrăgită; primim frecvent emailuri de mulțumire, iar ocazional stăm de vorbă și cu ziare, reviste, posturi de radio sau TV. În general, oamenii care află că lucrăm pentru DEX online au o reacție foarte puternică de admirație, mai ales când le spunem că suntem doar 6-7 oameni activi în echipă.
  • Întrucât oferta noastră se adresează în primul rând studenților, ne angajăm să vă fim mentori, să vă ajutăm să faceți o trecere ușoară și productivă de la teorie la practică, de la mediul academic la cel industrial. Unul dintre noi (Cătălin Frâncu) a lucrat la Google între 2001-2006 și promite să vă învețe, pe cât posibil, toate bunele deprinderi care formează un bun inginer software.
  • Pentru că nu avem o ierarhie, munca voastră va ajunge direct în producție și va fi folosită de un milion de oameni. Distanța între editorul vostru de texte și serverul principal al dexonline.ro este infimă.
  • Vă vom încuraja să lucrați, măcar din când în când, la componente de care avem nevoie stringentă (de exemplu buguri grave sau funcții foarte des cerute de utilizatori). În general, însă, veți putea lucra la absolut orice componentă vă atrage, cu singura condiție să nu faceți site-ul mai greu de utilizat sau mai lent.
  • Nu avem ședințe, ore fixe, obiective sau team buildinguri, dar nu refuzăm niciodată un pahar în Centrul Vechi.
  • Puteți lucra de acasă, în afară de cazul în care voi veți simți nevoia să lucrați alături de unul dintre programatorii DEX online.
  • Numărul de ore pe săptămână este la alegerea voastră. Vă recomandăm totuși minim 10 și ideal 20 de ore pe săptămână.
  • Dacă în timpul lucrului aveți nevoie de operatori umani care să proceseze volume mari de date pentru o cauză bună, DEX online poate coopta o echipă remarcabilă de voluntari.

Cerințe

  • Cunoștințe de PHP, MySQL, GNU/Linux
  • Cunoștințe de (sau dorința de a învăța din mers componente ca) Subversion, Smarty, AdoDB
  • Cunoștințe minime de algoritmi și structuri de date

Exemple de proiecte

Deoarece lumea ne tot întreabă „păi și ce mai e de făcut, nu aveți deja toate cuvintele?”, enumerăm o mică parte din proiectele la care ne gândim cu jind.

  • Depistarea automată a noilor cuvinte intrate în limbă. Avem nevoie de un crawler pe texte românești de încredere (ziare mari, literatură etc.) care să ruleze periodic și să țină o evidență a cuvintelor pe care nu le avem, împreună cu o frază din contextul unde au fost găsite. Când un cuvânt apare suficient de frecvent, el și toate contextele găsite sunt trimise unei echipe de lexicografi pentru a îi elabora o definiție (interfața pentru accesul lexicografilor trebuie și ea scrisă).
  • Exemple pe lângă definiții. Există multă literatură românească ieșită de sub incidența copyrightului pe care o putem indexa și servi pe marginea definițiilor, ca exemple (citate).
  • Restructurarea ghidului de exprimare. În prezent, ghidul este pe o singură pagină, nu este ordonat, nu este căutabil, iar articolele tind să fie mici și să nu dezbată toate argumentele. Unele înregistrări (de exemplu cea despre acordul substantivului „majoritate”) necesită un articol amplu de minim un ecran. Dorim să cooptăm un lexicograf și să-i creăm un sistem wiki în care să poată expanda acest ghid într-o serie de articole. Apoi, acest ghid trebuie integrat cu motorul de căutare („Ați căutat «majoritate»? Avem un articol detaliat despre folosirea acestui cuvânt!”).
  • O infrastructură pentru testare (unit testing, stress testing, functional testing etc.)
  • O unealtă pentru estimarea vocabularului unei persoane, după modelul testyourvocab.com.
  • Îmbunătățirea profilurilor de utilizator și integrarea cu OpenID; introducerea de „insigne” pentru diverse tipuri de contribuții, pentru a ne motiva voluntarii.
  • Restructurarea definițiilor într-un format XML general. Formatul curent (simple bule de text cu indicații pentru bold și italic) nu se pretează la analize statistice, are o redundanță uriașă între diversele dicționare și comasează sensuri, sinonime, expresii, etimologii indicații de uz (de exemplu „peiorativ”).

Puteți consulta lista noastră de buguri și idei grele și ușoare.

Filtru

Dacă următorul gen de întrebări vă sperie, probabil nu ați fi mulțumiți de munca la DEX online.

  • Ce se întâmplă de când tastez un URL în browser și până îmi apare pagina pe ecran? (răspunsul vostru ar vorbi câte puțin despre DNS, porturi, serverul de HTTP, cookie-uri, pagini dinamice, redirectări, Javascript, CSS și altele).
  • Ce este un cookie?
  • Care sunt diferențele între cererile de tip GET și POST? Când sunt de preferat una sau cealaltă?
  • Cum interclasez două șiruri ordonate de numere (de exemplu, interclasarea lui [1, 3, 5 10] cu [3, 4, 8] produce șirul [1, 3, 3, 4, 5, 8, 10])? Care este complexitatea? Cum interclasez k șiruri ordonate de câte n numere?  Care este complexitatea?

Descrierea proiectului

DEX online este o colecție de dicționare ale limbii române. Codul-sursă este software liber. O bună parte din datele deținute sunt de asemenea disponibile pentru descărcare și utilizare sub licența GNU GPL. DEX online are circa 1,4 milioane de vizitatori unici lunari și circa 11 milioane de pagini afișate lunar. Codul și datele au fost produse exclusiv prin eforturi voluntare.

Cum să ne contactați

Scrieți-ne la contact@dexonline.ro pentru a stabili un interviu pe teme de algoritmi și dezvoltare web.

Abonează-te
Anunță-mă despre
guest


2 Comments
cel mai vechi
cel mai nou cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Anonim
Anonim
21 octombrie 2011 14:50

Salut Nicu,

Mulțumim pentru cuvintele frumoase! DEX online este software liber și dacă ai chef, poți oricând să începi să contribui)!

nicu
21 octombrie 2011 14:29

wow brvo baieti! foarte intersant proiect. ma intreb daca as putea va fiu si eu cu ceva de folos. anterior am lucrat pentru casino online. deci presupun ca pot sa va ajut cu ceva)