Ziua limbi romane (sic!)

V-am intrigat, da? E ceea ce ne-am propus!

31 august este Ziua Limbii Române.

Salutăm inițiativa Academiei Române de a celebra această zi pe 29 august — nu pe 31, că pica în weekend — în aula prestigiosului for de cultură, organizând o sesiune omagială festivă de alocuțiuni ale doamnelor și domnilor academicieni, mai apoi încununată de momente poetice etc. Dar care e legătura directă dintre această manifestare, acele discursuri și cultivarea limbii române? N-am înțeles… 

Noroc că ne hotărâserăm deja să le arătăm noi lor (vorbitorilor de română și utilizatorilor dexonline, ca să fie clar) ce înseamnă concret să promovezi limba română. Prin campania de astăzi, vă servim într-un manieră, sperăm noi, indimenticabilă: o limbă română pocită, stâlcită, schingiuită!

De ce facem asta? E modul nostru de a trage un semnal de alarmă privind importanța folosirii corecte a limbii române în toate împrejurările personale și profesionale, dar și pentru a vă face să conștientizați că fără dexonline azi v-ar fi foarte greu să lucrați.

Bănuim că vi se pare amuzant sau enervant experimentul nostru, însă suntem convinși că nu v-ar plăcea ca site-ul să rămână așa.

Tot cu ocazia Zilei Limbii Române am organizat concursul Cele mai frumoase zece cuvinte ale limbii române pentru bogăția de imagini și armonia lor, idee pe care am preluat-o din revista Realitatea ilustrată din 1933. Ne-au răspuns aproape 300 de iubitori ai limbii române și uitați ce-a ieșit. Rezultatele de anul acesta le punem alături de cele din 1933 și vă lăsăm bucuria comparației.

Nu uitați că proiectul dexonline nu este de la sine imuabil și peren, dexonline e creat, ținut și întreținut de o mână de voluntari și, ca să poată exista în continuare, se bazează pe ajutorul dumneavoastră. Puteți contribui prin voluntariat sau printr-o donație.

Echipa dexonline.

Abonează-te
Anunță-mă despre
guest
28 Comments
cel mai vechi
cel mai nou cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Rîmbu
Rîmbu
31 august 2024 02:32

Bună dimineața, stimabili membri ai echipei «Dexonline» și amatori de dicționare! Acțiunea dumneavoastră – pentru a mă exprima ferm – a survenit insatisfăcător pentru mine, pentru cel ce – din habitudine, realmente – se află în postura de a uzita programul dumneavoastră, de o vreme venerabilă și cu o frecuență aparte, considerându-l chiar un organon al ființei mele, inamisibil (așa mă fericesc eu, infantil!). Sinceramente, stimabili, în virtutea acestora, astăzi, precum în oricare alt moment, plănuit-am, după irecuzabila consuetudine a subsemnatului, a-mi perpetua, respectând o normă împământenită a nevoilor mele linguistice, eufuistica, pedanta mea documentațiune. Or, (n.a – de o… Mai mult »

Last edited 18 zile acum by Rîmbu
Andrei
Andrei
31 august 2024 11:45
Reply to  Rîmbu

Abia astept sa faca cineva un rezumat la ce naiba ai scris aici.

Bob
Bob
31 august 2024 17:08
Reply to  Andrei

George Calinescu, si asa la scris nu prea era ok

Denis
Denis
31 august 2024 20:32
Reply to  Andrei

Fii bun și citește cuvinte noi, caută-le în dicționar și informează-te

Noname
Noname
31 august 2024 14:15
Reply to  Rîmbu

Fii mai calm!

Corina
Corina
31 august 2024 17:12
Reply to  Noname

Cand țara asta o ia la vale, cu Limba si Sanaatatea batjocorite, nu ar trebui sa fie loc de calmul pe care-l ceri tu: ar trebui pur-si-simplu executati; pusi la locul lor, de unde sa nu se mai ridice, de unde sa nu aiba dreptul sa deschida gura pana macar nu reiau temeinic anii de scoala temeinica….

Daniel Florea
Daniel Florea
31 august 2024 15:37
Reply to  Rîmbu

ce

Rîmbu
Rîmbu
31 august 2024 18:02
Reply to  Rîmbu

Pentru brevilocvența deziderată de dumneavoastră, se poate să ne închipuim o analogie cu «Precuvântarea» lui Zarathoustra, din cartea eponimă a filosofului F. Nietzsche: oare nu cumva omul comun este mai interesat de ivirea funambului decât de galimatiasul, considerat prematur, al lui Zarathoustra? Cine ține, anume, locul lui Zarathoustra, al celui ce aspiră la a se imola, întru iluminarea populară: echipa «Dexonline» – un rufet vanitos, o fumisterie derezonabilă, o elucubrație izvorâtă din minți aferate, în percepțiunea populară, frustă, sau, egalmente, o mendicitate derizorie, în percepțiunea domnilor academicieni…

Mihai
Mihai
31 august 2024 22:56
Reply to  Rîmbu

Dumneavoastră, stimabile domn, ați contribuit la conceperea, argumentarea, aprobarea și înființarea austerului examen de bacalaureat? (n.a. Este o simplă curiozitate juvenilă a unui om naiv, ce se hazardează prin amuzamentul infantil pe care îl regăsește în această farsă.)

„POST-SCRIPTUM”: Este nevoie a fi inteligent pentru a avea umor.

Domnu Divile
Domnu Divile
31 august 2024 11:31

bine ca-i numa’ o zi.

radu
Admin
31 august 2024 22:26
Reply to  Domnu Divile

Unii susțin că sărbătoresc Ziua limbii române în fiecare zi! 😈

Radu Pascu
Radu Pascu
31 august 2024 12:00

Bună ziua,
am avut bănuiala că ați fost „piratați”. Folosesc foarte des acest site.
Astăzi am căutat cuvântul ACADEMIE.
Academia României,
Academia de poliție
Academia militară
Academia Gheorghe Hagi
ASE
etc
măi să fie….
Oare este corectă titulatura?
Asta doream să aflu și am dat de „pocirea” scrisului.
Hmmm….bine că a fost un experiment.

radu
Admin
31 august 2024 22:27
Reply to  Radu Pascu

La noi a fost un experiment. În realitatea care ne înconjoară, însă…

Dana
Dana
31 august 2024 14:46

Care-i faza cu sh și tz de ziua limbii române?

Bogdan
Bogdan
31 august 2024 15:17

Bine

Corina
Corina
31 august 2024 17:03

Cum e cu chintal si chilometrii? Ce scoli au facut cei care dezvolta acest doctionar explicativ online?
Pt mine este schingiuitor sa vad asemenea deviatii, va rog lasati-i pe cei care au facut scoli pt asta sa dezvolte mai departe.. si luati cuvant cu cuvant la re si re si re reverificat, e ingrozitor ce faceti

radu
Admin
31 august 2024 22:25
Reply to  Corina

Ne pare interesant cazul dvs.: susțineți că este „schingiuitor”, dar în același timp reveniți la noi!

Corina
Corina
31 august 2024 23:41
Reply to  radu

Ei, sa ne alintam un pic… acum am inteles demersul vostru, imi cer scuze, nici n-are importanta conjunctura in care ma aflam – ca si acum, dealtfel, fara ochelarii de citit si la volan si…. – important e ca am inteles, in cele din urma, demersul vostru si ca-mi cer scuze – care sper sa-mi fie acceptate 🙂

Corina
Corina
31 august 2024 23:43
Reply to  radu

…si as mai vrea sa adaug „La Multi Ani!”

radu
Admin
1 septembrie 2024 19:04
Reply to  Corina

La mulți ani, ne bucurăm că ați revenit la sentimente mai bune!

Mihai
Mihai
31 august 2024 17:25

Eu am găsit experimentul amuzant, indiferent dacă mulți dintre cititorii acestor comentarii mă vor considera ignorant. Mă gândesc că este nevoie de o inteligență aplicată pentru a înțelege și accepta umorul și trezirea la realitate cuprinse în acest joc aniversar, depășind totodată indignarea omului inteligent doar la nivel teoretic. 🙂

Denis
Denis
31 august 2024 20:28

Nu înțeleg de ce? De Ziua Limbii Române ar trebui să promovăm utilizarea limbii corectă! Nu să ne dăm în activism de cultură pop care nimic nu are de a face cu știința și cultura limbii.

Gestul vostru se înțelege, dar e un truc inadmisibil și inconvenient datei.

Last edited 18 zile acum by Denis
Raluca
Raluca
31 august 2024 21:11

Referitor la concursul „Cele mai frumoase zece cuvinte din limba română”, doar mie mi se pare că s-au ales nu cele mai frumoase. ci cele mai importante zece cuvinte – sau cele zece cuvinte care desemnează cele mai importante lucruri pentru noi? Privind rezultatele, pare că în general s-a votat importanța cuvintelor și nu frumusețea lor.

radu
Admin
31 august 2024 22:23
Reply to  Raluca

Vox populi… Dar cum vedeți diferențele față de rezultatele din 1933?

Raluca
Raluca
1 septembrie 2024 00:15
Reply to  radu

Dacă m-ați întrebat…În epoca gazetelor, s-au primit 500 de răspunsuri. În epoca internetului, 300. Spiritul vremurilor, amintirea vie încă a primului război, norii care se adunau pentru cel de-al doilea probabil că au condus atunci la alegerile pentru “glorie”, “patrie”, poate și “lacrimă”. “Freamăt”, “murmur” sugerează neliniște, dacă admitem că au fost alese de fapt (atunci și acum)  cuvinte mai degrabă semnificative, nu doar “frumoase”. Privind din acest punct de vedere, opțiunile de acum par să reflecte vremuri pașnice și tihnite, s-ar zice (Așa să și rămână!). Iubire, familie, vis, dragoste, suflet, lumină…atât de clar. “Dor” a fost, previzibil, pe… Mai mult »

Raluca
Raluca
1 septembrie 2024 00:21
Reply to  Raluca

O erată, referitor la „dor”. E vorba de sentimentul exprimat, care nu există decât în română, nu de cuvântul respectiv.

radu
Admin
1 septembrie 2024 02:39
Reply to  Raluca

Cu dor chiar este o problemă! Ați sesizat bine că e „promovat” ca fiind „unic” în lume. Doar că foarte multe limbi îl au… nu doar portugheza (saudade), dar chiar și germana (Sehnsucht)! Deși termenul în sine nu are vreo vină, parcă ne simțim trădați la auzirea adevărului…

Denis
Denis
31 august 2024 23:52
Reply to  Raluca

Așa a decis lumea.
Au răspuns la ce s-au gândit.
Mie spre exemplu îmi plac cuvintele: plai, meleag, lan, vals, limpede, moale.