Pe ultima sută de metri

Ce mai este nou la DEX online?

Chiar azi am lansat un corector ortografic pentru Firefox (de limba română, evident). Îl puteţi instala din pagina de unelte, secţiunea „Integrare în browser”. Momentan există câteva limitări de care sunt conştient:

  1. Nu vă este folositor decât dacă scrieţi cu diacritice. Altfel va sublinia drept greşeli toate cuvintele pe care le scrieţi fără diacritice, de exemplu caciula în loc de căciulă.
  2. Nu ştie nici un nume propriu, deoarece se bazează exclusiv pe dicţionarele din DEX online, care nu sunt de natură enciclopedică.
  3. Nu se descurcă cu formele enclitice, de exemplu gândindu- din forma compusă gândindu-se.

O altă noutate (şi nu prea) este căutarea prin tot textul definiţiilor. Puteţi căuta mai mulţi termeni şi primiţi toate definiţiile care conţin toţi termenii. Acest mecanism, dacă este folosit cum trebuie, poate fi extrem de puternic. De exemplu, dacă nu vă mai amintiţi cum se numeşte teama de spaţii largi, puteţi căuta aceste cuvinte prin tot textul definiţiilor:

teamă de spaţii largi

Rezultatele includ aeroacrofobie, agorafobie şi cenofobie. Punct ochit, punct lovit!

Tot în pagina de unelte a apărut o secţiune specială dedicată pasionaţilor de scrabble. Aceştia pot consulta Lista Oficială de Cuvinte acceptată de Federaţia Română de Scrabble la toate concursurile oficiale.

De ce se numeşte acest post Pe ultima sută de metri? Pentru că, după îndelungi frământări, am ajuns la hotărârea că de anul acesta vreau să renunţ la programarea pentru DEX online şi să încerc şi altceva (tot din domeniul programării). Evident, voi rămâne alături de proiect pentru tot ce nu implică programarea: monitorizarea siteului, răspunsurile la mesaje, îmbunătăţirea bazei de date etc. Am scris mai mult despre această hotărâre în blogul meu personal.

Abonează-te
Anunță-mă despre
guest
5 Comments
cel mai vechi
cel mai nou cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
macanta
22 august 2009 14:09

e asimilitat loc 2000 la scrabble?ca sunt multe cuvinte care exista dar nu le regasim la valabile;
altfel numai de bine pentru dex online(aici urmeaza aplauzele)!

Hato0be
16 februarie 2009 09:32

thanks, pentru o unealta foarte comoda 🙂

v
v
4 februarie 2009 23:02

domnule, stiu ca insemnarea asta e veche de un an si am observat ca blogul a ramas plutind in deriva, dar asta nu ma impiedica sa va multumesc in special pentru unealta de cautare in corpul definitiilor. ca persoana care se mai ocupa si cu traduceri si care sufera din lipsa dictionarelor de specialitate, depun marturie ca posibilitatea de a cauta astfel este inestimabila. multumesc.

alya0_0
alya0_0
5 august 2008 01:47

Grozav proiect, de mare ajutor. Multe multumiri.

Anonim
Anonim
18 iunie 2008 12:47

dar merge si pentru mozilla firefox 3.0 ?