dexonline va participa la Greva pentru climă pe 20 septembrie

Pe 20 septembrie 2019 va avea loc Greva pentru climă cu o largă participare internațională (sperăm). Scopul grevei este să atragă atenția lumii (atât guvernelor, cât și populației) că schimbările climatice sunt o problemă reală și urgentă. dexonline va participa la această grevă. Site-ul dexonline.ro va fi indisponibil timp de 24 de ore.

Ce sunt schimbările climatice?

Clima Pământului a variat mult de-a lungul istoriei sale de miliarde de ani. Totuși, variațiile din prezent au un ritm mult mai rapid decât episoadele din trecut. Majoritatea covârșitoare a oamenilor de știință cred că schimbările din prezent sunt cauzate de activități omenești:

  • Emisiile de gaze cu efect de seră (bioxidul de carbon, CO2, dar și metanul și altele) cauzate de industrie și de agricultură schimbă planeta noastră, singura casă pe care o avem, amenințând să o facă incompatibilă cu civilizația omenească.
  • Defrișările în masă împiedică pădurile să absoarbă bioxidul de carbon din atmosferă și afectează grav ecosistemele (de remarcat că națiunile s-au angajat în 2014 să înjumătățească defrișările pînă în 2020, dar ele continuă să crească).
  • Creșterea populației se corelează cu distrugerea mediului. Mai mulți oameni emit mai multe gaze cu efect de seră, consumă mai multe resurse și mai mult spațiu.

Care sunt efectele schimbărilor climatice?

  • Creșterea temperaturii medii globale. Am depășit deja 1 °C față de perioada preindustrială. Limitarea încălzirii la 1,5 °C sau 2 °C cere măsuri drastice și susținute din partea tuturor națiunilor, dar acest lucru nu se întâmplă. Acordul de la Paris pretinde deja prea puțin, iar națiunile nu se grăbesc deloc să-i implementeze prevederile. Dacă continuăm să ignorăm problema, traiectoria curentă a emisiilor de CO2 va încălzi Pământul cu circa 3 °C până în anul 2100. Aceasta este o estimare extrem de conservatoare, iar an de an modele mai bune de calcul produc estimări tot mai pesimiste.
  • Dispariția speciilor de animale și plante. Omenirea a ras de pe fața Pământului 60% dintre animalele vertebrate din 1970 și până astăzi. Viteza cu care speciile dispar este astăzi de zeci sau sute de ori mai mare decât media ultimelor 10.000.000 de ani.
  • Creșterea nivelului mării. Pe traiectoria curentă a emisiilor de gaze cu efect de seră, nivelul mării va crește cu 52-98 cm în acest secol. Un studiu din 2019 nu exclude varianta creșterii cu peste 2 m, ceea ce ar dezlocui 187 de milioane de oameni.
  • Schimbarea frecvenței și duratei precipitațiilor și ale fenomenelor extreme. Schimbările climatice vor amplifica distribuția prezentă a precipitațiilor (în zonele umede va ploua mai mult, iar în zonele aride va ploua mai puțin). Furtunile care astăzi se petrec doar în zona Ecuatorului vor începe să apară și la latitudini mai înalte. Episoadele de caniculă vor deveni tot mai frecvente și mai intense.
  • Acidularea oceanelor. O parte din bioxidul de carbon emis de omenire se dizolvă în oceane. Aceasta are ca efect creșterea acidității, cu reverberații majore asupra ecosistemelor. Dincolo de devastarea adusă vieții marine, și impactul asupra omenirii va fi major, fiindcă peste un miliard de oameni depind de viața marină pentru aportul de proteine.
  • Topirea ghețarilor și a calotelor polare. Întrucât regiunile arctice și antarctice se încălzesc mai repede decât media globală, topirea gheții la cei doi poli spulberă record după record.

Cum putem limita schimbările climatice?

Singura soluție este reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră. Cele mai noi modele și date arată că, pentru a limita încălzirea la „numai” 1,5 °C, trebuie să reducem emisiile cu 45% până în 2030 (față de nivelul din 2010) și la zero până în 2050. Această cale, deși tot ne-ar lăsa cu un Pământ mult mai sterp decât cel cu care am crescut, ar limita proporțiile distrugerii mediului. Momentan suntem pe o traiectorie absolut greșită. După o stagnare de câțiva ani, emisiile au crescut cu 1,6% în 2017 și cu 2,7% în 2018. Gonim către prăpastie, iar noi apăsăm pedala de accelerație până la fund.

De ce participăm la grevă

România este una dintre țările cele mai refractare din Uniunea Europeană în ce privește cauzele, gravitatea și soluțiile problemei schimbărilor climatice. Într-un raport al Comisiei Europene, doar 68% dintre români consideră schimbările climatice ca fiind „o problemă serioasă”, față de 74% media UE și, mai grav, în scădere cu 6% în doi ani.

În același timp, de 30 de ani politica românească se împarte între hoți și cei care încearcă să pună capăt hoției. Rămâne prea puțin loc pentru platforme politice mature și conectate la realitate. Astăzi niciunul dintre partidele mari nu ia în serios schimbările climatice. Toate își trec în program cuvinte-cheie ca „mediu”, „climă” sau „verde”, dar legile întârzie să apară. Emisiile de CO2 ale României au crescut cu 6,8% în 2017 față de 2016, după câțiva ani de stagnare.

Suntem datori, noi și administratorii țării, să ne scuturăm de noțiunea delirantă că natura este a noastră ca să o exploatăm, să o privatizăm sau să o delapidăm. Natura nu este o resursă, este o sursă, sursa bunăstării noastre. În schimb, noi trebuie să fim protectorii ei și promotorii bunăstării ei. Această viziune are implicații majore asupra politicilor de guvernare, iar timpul este scurt.

Măsurile politice înțelepte ar putea rezolva problema, dar absența măsurilor ne dă semnalul (fals) că ne putem continua nederanjați traiul de până acum. Uităm că trăim pe resurse împrumutate, că ne agonisim bogăția jefuind planeta pe care o vom lăsa urmașilor noștri. Ne ducem copiii cu mașina la școală, preocupându-ne de educația lor în timp ce le otrăvim atmosfera. Ne mutăm în afara orașului „pentru aer mai curat”, consolidându-ne sclavia față de mașină. Ne creștem orașele pe orizontală în loc de verticală, restrângând palmă cu palmă teritoriul de drept al naturii. Aruncăm reciclabilele la gunoi pentru că „oricum tot acolo ajung”. Cumpărăm cadouri neinspirate unor oameni care nu și le doresc. Milităm pentru autostrăzi, iar reabilitarea căilor ferate nu o mai cere nimeni. Deplângem scăderea populației, fără să luăm în calcul efectele devastatoare ale unei populații scăpate de sub control. Este nevoie de acțiunea concertată a guvernelor și a noastră, a tuturor, pentru a opri acest consumerism galopant.

O mare parte din vizitatorii noștri sunt elevi și studenți. Ei vor moșteni, fără vină, o țară și o planetă secătuite de negativismul și de iresponsabilitatea noastră. Față de ei ne simțim datori să participăm la această grevă, să ne închidem porțile pentru o zi și să lipim pe ele acest mesaj.

Casa noastră arde.

Abonează-te
Anunță-mă despre
guest
45 Comments
cel mai vechi
cel mai nou cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
lucian
lucian
9 septembrie 2019 17:05

salut! cum pot sa distribui acest articol catre cunoscuti si prieteni?

Manu
Manu
10 septembrie 2019 07:17

Felicitari pentru initiativa…distribuit!

Andrei
Andrei
10 septembrie 2019 09:55

Foarte bună inițiativa și foarte bine scris articolul. Susțin!

Octav
Octav
11 septembrie 2019 15:45
Reply to  Andrei

De acord!

Mihai
10 septembrie 2019 11:56

shared! keep it up! 🙂

Oana ER
Oana ER
10 septembrie 2019 13:06

Ma alatur cauzei si va felicit pentru initiativa!
Voi trimite mai departe link-ul pentru a constientiza cat mai multa lume problematica incalzirii globale si faptul ca ne este la indemana ca, prin gesturi mici, sa contribuim la protejarea mediului inconjurator.

Jurcă
Jurcă
11 septembrie 2019 11:25

Să plângem că bate vântul!

Cristian
Cristian
11 septembrie 2019 15:17
Reply to  Jurcă

Atât ai putut scoate din creierul tau minuscul?

Alex
Alex
11 septembrie 2019 19:10
Reply to  Jurcă

Ce o mai plangi tu cand o sa ajungi la batranete si tu impreuna cu nepotii tai o sa muriti de foame si veti bea apa cu ratia.

Noonecares
Noonecares
11 septembrie 2019 12:11

Foarte bine. Multumim pentru implicare.

Alex
Alex
11 septembrie 2019 18:54

Îmi pare atât de rău că din toate epocile din istoria umanității am nimerit să trăiesc în cea mai rea dintre toate. Au existat războaie în trecut, mortalitate ridicată, epidemii de tot felul, dar în nicio perioadă nu stăteai cu frică la faptul că va veni sfârșitul lumii sau că omenirea nu va mai avea un viitor.

alexz
alexz
12 septembrie 2019 13:28
Reply to  Alex

Să fim optimiști. Azi e mai rău ca ieri, dar cu siguranță mai bine ca mâine 😉

Emil
Emil
11 septembrie 2019 19:07

Putem cere ceva de la romani? Imi este scarba de natia asta degenerata. Inculti, ignoranti, egoisti…sunt sigur ca majoritatea romanilor le-ar placea sa stea cu burta la soare sa si-o bronzeze cu un pahar de bere in mana macar trei luni in plus pe an. Mai vad si tute pe la Antena 1 care prezinta rubrica meteo si care se excita de bucurie cand vad ca sunt 15 grade in decembrie. Nu stiu cum de sunt romanii atat de prosti, cred ca pur si simplu avem o gena defecta din nastere. Nu suntem in stare sa aruncam o coala de… Mai mult »

Bibi
Bibi
15 septembrie 2019 03:36
Reply to  Emil

Romania este asa,ptr. ca asa ajunge in urma cuvintelor urate,adresate ei de catre romani,oriunde. Traiesc in canada de multi ani si vad ca nici in strainatate ,oamenii nu sunt altfel si ma intreb,de ce numai romanii isi barfesc tara.Nici cei printre care traim aici,veniti din Asia,unde saracia si mizeria este cu mult mai mare decat in Romani,nu adreseaza un cuvat urat,tarii de unde au venit.Noi, romanii punem tara jos,Cand o desconsideram si barfele ajung sa se inmulteasca expomential si ajung jos,tot peste biata noastra tara cad..Sa incercam sa vedem lucrurile frumos,chiar daca nu sunt si astfel vom programa lucruri frumoase.Schimbarea… Mai mult »

M D
M D
18 septembrie 2019 01:08
Reply to  Emil

Puteti oricand sa emigrati si chiar (personal va siincurajez) renunta la cetatenia romana! Oamenii ca dvs. care tot ce stiu sa faca este sa blameze si sa injoaseasca propria natie sunt cei ce nu merita Romania! Sunteti mai rau decat cei ce „stau cu burta in sus la soare” . Aceea isi cunosc nivelul pe cand dvs. va credeti superior. Insa … surpriza! Intrebarea nu este ce face Romania pentru mine ci ce pot face eu pentru Romania? Astfel, fiecare suntem datori sa fim mai buni. Prin propriul exemplu putem realiza multe. Faptul ca va considerati „prost” si ca aveti… Mai mult »

Serban
Serban
12 septembrie 2019 21:35

Eu aveam pana acum cativa ani vise ca viitorul va fi unul glorios, in care rasa umana va depasi orice limita, un viitor cu roboti, holograme, chiar si masini zburatoare sau posibilitatea de a explora spatiul, in care orice boala isi va gasi remediul. Asta pana cand intr-o zi cand am ramas cu un gust amar si mi-am dat seama ca omenirea se indreapta spre pieire. Este atat de dureros ca toate sperantele si asteptarile sa ti spulbere. Acum insa nu mai vad nimic bun in lumea asta…

Vadim
Vadim
21 septembrie 2019 03:15
Reply to  Serban

Serbane – nu e inca totul pierdut. Dar impreuna, putem crea viitorul. Si eu sunt unul din mai multii, care stiu cum am putea realiza acest lucru. Daca te va interesa – imi poti scrie (in mesajul din data de 18.09.2019 am publicat emailul) si vedem ce putem face, pentru a imbunatati lucrurile!!!

Gigel
Gigel
13 septembrie 2019 14:40

Iti dai seama ca rasa umana este bolnava si cretina din moment ce o bucata de hartie numita ban este considerata mai importanta decat viitorul planetei si al vietii pe Pamant. Din acest motiv consider ca marii bogati ai lumii sunt sursa raului.

Malion Gabriel
Malion Gabriel
13 septembrie 2019 16:08

Susțin demersul dumneavoastră. Inițiativă lăudabilă care-mi doresc să aibă ecou. Felicitări!

Bogdanf
Bogdanf
14 septembrie 2019 09:14

Să se pună filtre speciale pe fiecare coș pe care iese fum,indiferent că este hornul unei case de locuit sau a unei întreprinderi

Gabriel Stoicescu
Gabriel Stoicescu
17 septembrie 2019 14:28

Cu totul de acord si apreciez implicarea. Bravo!

Dan Tanasescu
17 septembrie 2019 20:41

Încălzirea globală este o invenție în spatele căreia se ascund uriașe interese geopolitice și economice. Nu fiți naivi!
https://www.youtube.com/watch?v=oYhCQv5tNsQ

Dan Tanasescu
23 septembrie 2019 23:22
Reply to  cata

Am pus în primul comentariu un link către un documentar în care sunt prezentate pozițiile unor oameni de știință cu experiență în domeniu. Deci, nu e vorba de teoria conspirației și poziții dogmatice. Pozițiile dogmatice sunt ale acelora care repetă ca un papagal, fără argumente, teoria încălzirii globale provocate de om.

Codreanu
Codreanu
17 septembrie 2019 22:11

Share’uti sa vada cat mai multa lume!!!

săcui vasile
săcui vasile
18 septembrie 2019 00:17

felicitări pentru tot ce faceți

săcui vasile
săcui vasile
18 septembrie 2019 00:18

tot înainte

Vadim
Vadim
18 septembrie 2019 20:30

Cu parere de bine, sau de rău – exista posibilitate de a regresa drastic toata situatia, creata in lume incepand cu secolul XIX-XX. De ce zic cu parere de bine? Pentru ca intr-adevar exista modalitate. De ce cu parere de rau? Pentru ca sunt prea putini sustinatori ai acestei tehnologii, chiar daca numarul acestora e in crestere, si daca unele guverne au inteles ca doar aceasta tehnologie poate scoate Terra din impas. Daca am exclude momentul grevei, cred ca ar fi bine, probabil, ca dexonline.ro sa sustina acest proiect, dar si sa contribuie la promovarea acestuia, pana la nivel de… Mai mult »

Maria
Maria
18 septembrie 2019 21:03

Mulțumesc mult pentru postare și informare!

Jaunty
Jaunty
19 septembrie 2019 21:34

Mulțumesc, post-ul e brici. M-ai inspirat să fac și eu asta pe câteva site-uri, inclusiv să-mi conving șefii să susțină greva.

Iată o veste bună: https://www.g4media.ro/sondaj-ires-romanii-cred-in-proportie-covarsitoare-ca-incalzirea-globala-este-o-problema-foarte-serioasa-si-cer-stoparea-defrisarilor-restrictionarea-traficului-si-a-masinilor-poluante.html

Ana
Ana
20 septembrie 2019 16:55

Arde!Uite cum arde!?

Vadim
Vadim
21 septembrie 2019 03:20

Cata, cred ca am putea discuta la tema. Iar daca esti si de la Chisinau, sunt sanse de a discuta, chiar tet-a-tet despre rasunetul tehnologic, care ar putea realiza schimbarea!!!

Ionuț
Ionuț
8 martie 2020 10:52

Salut!
Cum se scriu corect gradele din poliție?
Comisar-șef sau comisar șef;
Agent-șef sau agent șef;
Inspector-principal sau Inspector principal.
Va mulțumesc

radu
Admin
8 martie 2020 11:27
Reply to  Ionuț

Vezi https://dexonline.ro/articol/4.2._Scrierea_cuvintelor_compuse#4.2.8.1._Substantive_comune

Pe scurt două cu cratimă comisar-șef și agent-șef (vezi 2.9) și unul fără cratimă: inspector principal (vezi 2.7).

Maruisi
Maruisi
1 noiembrie 2020 09:58

O sumedenie de prosti in frunte cu niste destepti care ii manipuleaza! Sincer, ma indoiesc puternic de buna intentie a celor din urma!

Maruisi
Maruisi
1 noiembrie 2020 10:13

Sa vedem ce o sa ziceti atunci cand in numele protejarii pamantului va vor cere lucruri la fel de absurde si daunatoare ca acelea pe care le-au cerut in numele sanatatii pe fondul crizei coronavirusului= o masinatiune satanista la nivel global manipulata din umbra de satanisti. Va intreb: sunteti si voi satanisti, globalisti,… etc. ca antiortodoxie am vazut ca sunteti, adica antiromani in fond ca a fi ortodox adevarat inseamna a fi roman si daca nu esti ortodox nu poti fi roman, dar asta este mai greu de priceput. Nu sunt pentru a distruge mediul dar masurile pe care le… Mai mult »

Maruisi
Maruisi
1 noiembrie 2020 10:22

De fapt clima Pamantului nu s-a incalzit ci s-a racit cu 1 grad. Nu-mi amintesc numele omului de stiinta care a vrut sa dezvaluie asta si care a murit, cel mai probabil omorat, pentru ca acest lucru nu da bine in agenda unor oameni. Trebuie sapat!
Da, clima s-a schimbat! Dar nu asa cum ziceti voi!
Cauzele nu le comentez ca si asa nu puteti sa le ingurgitati!

iounu
iounu
4 martie 2022 01:11

Si uite ca se amina minunatul vostru plan de a instala eoliene in mijlocul oceanelor.Nu mai sint bani,au fost cheltuiti pe masti,kaletra si vaccinuri,apoi a venit razboiul.dar nu disperati,norvegienii de exemplu sint pregatiti,au si nave specializate pentru asta.Doar nu era sa se scumpeasca energia doar de patru ori!